На VII међународном научно-стручном скупу „Савремена теорија и пракса у градитељству“, промовисан је пети број научно-стручног часописа Републике Српске „Савремено  градитељство“.

У овом броју обрађене су теме од изузетног значаја за научну и стручну јавност, а аутори су истакнути научни радници, стручњаци и професори из земље и  региона.

Издвајамо рад београдског архитекте, проф. др Велимира Љ. Ћеримовића  „Православна црквена порта као светост или профано двориште“, као и рад „Приказ и анализа европске макросеизмичке скале 1998 (ЕМС-98)“, аутора проф. др Мирка Аћића, дипл.инж.грађ. и Владимира Аћића, дипл.инж.грађ., такође из Београда.

Више о раду Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, стручна јавност може сазнати из интервјуа са министром Сребренком Голић у којем она наглашава да је „приоритетни задатак министарства да створи услове за што већи ангажман домаће радне снаге и грађевинске оперативе и да се грађевинарство врати на позиције које је имало прије рата“.

„Савремено градитељство“ у овом броју доноси текст о Јавном предузећу „Путеви Републике Српске“ и Комисији за концесије Републике Српске. Научно-стручни часопис забиљежио је и годишњицу Архитектонско-грађевинског факултета Универзитета у Бањој Луци, као и о манифестацију  „Избор најуспјешнијих у привреди у РС“, коју осми пут организује Привредна комора Републике Српске.

Оснивачи часописа су Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, Архитектонско-грађевински факултет Универзитета у Бањој Луци, Привредна комора Републике Српске и  Завод за изградњу Бања Лука, који је уједно и издавач.