ЗИБЛ КВАЛИТЕТОМ ПРЕВАЗИЛАЗИ КРИЗУ

Разговаралa: Мариана ШАРЧЕВИЋ

БАЊАЛУКА, 13. АПРИЛА /СРНА/ – Свјетска економска криза значајно је погодила област грађевинарства и довела у врло тешку ситуацију посебно велике фирме, међутим, додатним ангажовањем и бољом организацијом може да се одржи и обим посла и опстане на тржишту, сматра Александар Цвијановић, генерални директор Завода за изградњу Бањалука /ЗИБЛ/.

Он је у интервјуу Срни нагласио да ЗИБЛ, као добитник међунaродне златне звијезде за свјeтски квалитет, жели да свој успјех пренесе и на друге субјекте у градитељству, да се квалитет грађења на овим подручјима подигне и да се објекти могу градити искључиво домаћим снагама.
„Морам да напоменем да су уназад пар година на све озбиљније пројекте тражени стручњаци дали пројектанти, да ли извођачи из вана. Ми смо сада то подигли на ниво да скоро све објекте свих врста сложености можемо сами да изведемо“, рекао је Цвијановић.

Он је навео да је ЗИБЛ учествовао у пројектима као што су аутопут Бањалука – Градишка, зграде Владе Српске, Градски олимпијски базен у Бањалуци, градске саобраћајнице,пасареле и другим пројектима који су добили међународне награде и признања за архитектуру.

Цвијановић је истакао да ЗИБЛ иако у већинском власништву гарада Бањалука нема ниучему монопол, те да је све послове које ради за град Бањалука добио на јавном тендеру.

„Фирме која испуњавају услове могле су да се јаве и да учествују. Било је неких који су покушали, али су 50 одсто скупљи од нас и наших цијена“, рекао је Цвијановић.

Према његовим ријечима, ЗИБЛ је за пар година успио да постане незаобилазан фактор у било ком послу који је подразумјевао просторно планску документацију, пројектовање, надзор, те да због тога не сумња у будућност Завода.

„Завод је већ толико израстао да је нама бањалучка регија постала тијесна и једина шанса да би се испрофилисали са овим капацитетом и овим што имамо намјеру да уређујемо јесте да покривамо шири простор и испрофилишемо се као водећа консултантска кућа уобласти свих фаза грађења у БиХ и региону“, рекао је Цвијановић.

Генерални директор ЗИБЛ-а сматра да је Друштво за земљотресно инжењерство Српске, које је формирано као резултат једног од научно стручних скупова које и ЗИБЛ организује, на путу да буде примљено и у међународне асопцијације и покреће активности којима ће се та проблематика дићи на ниво који обезбјеђује квалитетну градњу.

„Желимо да се градња у Бањалуци дигне на ниво да се фактички избјегне свака могућност значајнијих оштећења објеката и не само у Бањалуци него на свим сеизмички активним подручјима на простору бивше Југославије“, рекао је Цвијановић у интервјуу Срни и додао да тамо гдје је објекат коректно урађен у складу са пројектима не постоји опаснос од урушавања усљед земљотреса, иако понекад постоји бојазан од несавјесног рада градитеља. /крај/фото/нт