РС – Бањалука – грађевинарство

БАЊАЛУКА, 12. АПРИЛА /СРНА/ – У Бањалуци ће 14. и 15. априла бити одржан 7. међународни научно-стручни скуп „Савремена теорија и пракса у градитељству“, на којем ће бити представљена најновија достигнућа, технологије и сазнања из области грађевинарства.
Научно-стручни одбор, који чине професори и стручњаци у области грађевинарства из шест држава регије те Италије и Њемачке, одабрао је 40 радова који ће бити представљени на скупу и касније објављени у зборнику.

Организатори скупа су Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, Архитектонско-грађевинског факултета Универзитета у Бањалуци, Привредне коморе РС и Завода за изградњу Бањалука.

Генерални директор Завода за изградњу Бањалука и предсједник организационог одбора Александар Цвијановић рекао је Срни да су Завод и остали организатори скупа препознали потребу за одржавањем овакве манифестације како би се домаћи грађевинари припремили да поново изађу на међународно тржиште и постану познати у свијету.

„Сваки скуп донесе закључке који повлаче одређене резултате. Ове године је и у окружењу и код нас интересантна тема енергетске ефкасности објеката и грађења“, рекао је Цвијановић и додао да је неопходно да се и код нас кандидује та тема, с обзиром да су питање енергетске ефикасности земље ЕУ те Србија и Хрватска уградиле у своје законодавство.

„Морамо да будемо спремни и да имао едуковану стручну јавност у тој области, јер како ситуација и вријеме диктирају, енергија ће свакако бити врло дефицитарна и на објекте се неће смјети трошити превише енергије“, рекао је Цвијановић.

Он је нагласио да је традиционално организовање научно-стручног скупа и издавање стручног часописа „Савремено градитељство“, који је продукт једног од скупова, покушај Завода за изградњу да створи модернији амбијент грађења и да грађевинским стручњацима и осталима ове теме учини доступнима.

Цвијановић је рекао је да се припреме за одржавање седмог међународног научно-стручног скупа „Савремена теорија и пракса у градитељству“ приводе крају.

„Квалитет радова је јако добар и разнолик, и то показује да је овај научно стручни скуп достигао квалитет не само по организацији, него и по квалитету презентованих радова“, рекао је Цвијановић.

/крај/мш/дк