Завод за изградњу Бања Лука добитник је признања „Међународна златна звијезда за квалитет“ коју додјељује Свјетска дирекције за пословне иницијативе (World Quality Commitment) са сједиштем у Шпанији.

Ову престижну награду, која је бањолучки ЗИБЛ сврстала међу најуспјешније компаније свијета, уручена је у Паризу директору Чеди Савићу у понедјељак увече, на годишњој Конвенцији коју организује Дирекција за пословне иницијативе из Мадрида.Конвенцији у Паризу, поред Савића, присуствовао је и технички директор ЗИБЛ-а, Александар Цвијановић

Признање-сертификат „Међународна звијезда – златна категорија“ ЗИБЛ је добио за успјешно пословање у претходном периоду као и постигнуте резултате у примјени међународних стандарда за квалитет WQC, које је установљено прије 23 године.

– Улазак у породицу најуспјешнијих на свјетском нивоу и добијање овог сертификата је част за сваки привредни субјекат, и нашој кући дао је потпуно нови имиџ. Истовремено је ово и велика обавеза за активности на даљњем функционисању и развоју. Настојаћемо да успјешно искористимо сусрете са водећим свјетским компанијама и примјенимо њихова позитивна искуства за наше, још боље, пословање – истакао је директор Завода за изградњу Бања Лука Чедо Савић.

На Конвенцији су, поред Завода за изградњу Бања Лука, признања, која се додјељују тајним гласањем, добила успјешна предузећа из 54 земље.

– Нема сумње да „Златна звијезда“ сија пуним сјајем и да је ово велика промоција не само ЗИБЛ-а, већ и града Бање Луке и Републике Српске у цјелини – нагласио је Савић појаснивши да се пословање и развој предузећа, номинованих за ово признање, прате дужи период, од стране награђених и одабраних привредних субјеката и менаџера из цијелог свијета.

Тако је било и са Заводом за изградњу, анализирани су показатељи у последње четири пословне године гдје су примјењени сљедећи критеријуми: задовољство комитената, стратегија развоја, референтна листа, међународна привредна сарадња, лидерство у региону, планирање и доношење одлука, функционисање менаџмента и органа, кадровски потенцијал, континуиран напредак, позиција на тржишту, пословни резултат и ИСО стандард.

Оцјена се, по ријечима Савића, доноси по сваком од наведених критеријума, а сумирањем резултата и испуњавањем услова се улази у завршну изборну фазу.

– Поред ових свеобухватних и оштрих критерија, Заводу за изградњу су узете у обзир и остале посебне активности: организација међународних научно-стручних скупова „Савремена теорија и пракса у градитељству“, научно-стручни часопис из области градитељства, „Савремено градитељство“, међународна размјена студената у пракси, суорганизација Међународне конференције о сеизмологији и земљотресном инжењерству поводом 40 година од земљотреса, која се одржава у Бања Луци крајем октобра – појаснио је први човјек ЗИБЛ-а.

Испуњавањем ових захтјевних критеријума и низом корисних активности, укључујући и заједнички наступ на тржишту са међународним партнерима, ЗИБЛ је, оцјенио је Савић, показао „пуну своју зрелост и способност у области грађевинског консалтинга, успјешно се пласирајући на свјетско тржиште, чиме је допринио промовисању угледа Бање Луке и и стабилности Српске“.

Лидерство у бранши

– Завод за изградњу ће улазак у најуспјешнију свјетску породицу свакако што боље искористити кроз стварање већих могућности за међународну сарадњу, подршку и размјену искуства у будућем раду с награђеним чланицама, промоцију културе квалитета на регионалном нивоу, лидерство у бранши којој припадају, сигурност и стабилност на домаћем тржишту, едукацији младог стручног кадра и континуитета у пружању услуга из области градитељства. Спремни смо да своја искуства пренесемо и на предузећа из окружења која се баве грађевинским консалтингом, а на шта нас обавезује и организатор Конвенције – поручио је дирктор ЗИБЛ- а Чедо Савић изражавајући наду да ће „и остали привредни субјекти у Српској слиједити примјер Завода за изградњу“.

Боље пословање

У Заводу за изградњу су увјерени у још успјешније учешће на тендерима, као и подизање нивоа стручности, одговорности и пословности код запослених, те стварања још позитивнијег свеукупног, и вањског и унутрашњег амбијента, који ће допринијети бољем пословању.