На Међународној конференцији о земљотресном инжењерству, поводом 40 година од катастрофалног Бањолучког земљотреса, одржаној у Бањој Луци од 26. до 28. октобра 2009. године, донесен је, између осталих, закључак о потреби оснивања друштва за земљотресно инжењерство Републике Српске.

Тим поводом, данас је у Заводу за изградњу Бања Лука, одржан састанак Иницијативног одбора за оснивање удружења под називом  Друштво за земљотресно инжењерство. Састанку су, поред домаћина,   присуствовали представници Градске управе Бања Лука, Привредне коморе Републике Српске, Републичког хидрометеоролошког завода, Института за грађевинарство „ИГ“ Бања Лука,  „Пројекта“ Бања Лука и истакнути професори, Михаило Д. Трифунац (Грађевински факултет, Универзитет Лос Анђелес), Мирко Аћић (Грађевински факултет, Универзите Београд), Миодраг Манић, (Факултет за градитељско менаџмента, Универзитет УНИОН) и Драго Тркуља.

С обзиром на високу сеизмичност Републике Српске и БиХ у цјелини, истакнуто је на састанку Иницијативног одбора, указана је потреба оснивања за земљотресно инжењерство на нивоу Републике Српске, а све у циљу превенције и заштите становништва и материјалних добара од ефеката дејства земљотреса.

– Главни циљеви Друштва за земљотресно инжењерство РС примарно су орјентисани на промовисање и развијање савременог концепта интегралног приступа смањења сеизмичког ризика и то на свеобухватној основи, од асеизмичког пројектовања и урбанистичког планирања, до припремљености на земљотрес, са аспекта заштите и становања људи – истакао је генерални директор Завода за изградњу Бања Лука Александар Цвијановић, члан Иницијативног одбора.

Цвијановић је појаснио да је у току реализација пројекта, чији је носилац Завод за изградњу Бања Лука и Град Бања Лука, а ријеч је о изради сеизмичке микрорејонизације урбаног подручја Бање Луке и то ужег градског подручја које се, почетком 70-тих година простирало на око 3.500 хектара, а због нагле експанзије градње,  сада се намеће потреба значајног проширење и нових геолочких и других истраживања градског подручја.

Делегацију представника Иницијативног одбора за оснивање Друштва за земљотресно инжењерство РС, данас је примио градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић који је дао пуну подршку иницијативама стручњака из ове области.

– Познато је да живимо у трусном подручју и да је само један мањи дио града, испитан, провјерен и снимљен, бар што се тиче сеизмичности. Желимо да та истраживања проширимо на 18 хиљада квадратних километара, а циљ јесте да се она прошире и на цијели простор – рекао је градоначелник Давидовић.

Професор доктор Михаило Д. Трифунац је истакао да жели активно да помогне у организацији и успостављању будућег Сеизмолошког друштва, али и у процесу сеизмичке микрорејонизације на подручју Бање Луке.

– Циљ ових послова је да се обједине активности академске заједнице, инжењера и пројектаната, како би се повећала сигурност против земљотреса – појаснио је Трифунац.

Направићемо анализу о повредивости овог подручја, додао је стручњак из Лос Анђелеса, тако да локална заједница на најбољи начин може дугорочно да планира реализацију нових инфраструктурних пројеката.

– То је сигурно прилика да се новом микрорејонизацијом на ширем урбаном подручју, проведу нове истражне бушотине и геолошка испитивања да би се стекао бољи увид и обезбједила што рационалнија, савременија и јефтинија градња, како би се у коначници избјегла могућност било какве опасности по безбједност грађана у случаји нових подрхтавања тла – рекао је Цвијановић новинарима у Бањој Луци.

Стручно предавање проф. др Михаила Д. Трифунца

Професор доктор Михаило Д. Трифунац сутра ће у Заводу за изградњу Бања Лука, с почетком  у 13,00 часова, одржати стручно предавање под насловомИзбалансирани пројектни спектар одговора“ и „Спектар одговора униформног сеизмичког хазарда у западној Републици Српској“.