Помоћник министра за урбанизам и простоно планирање у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Маида Ибришагић-Хрстић рекла је на конференцији за новинаре која је одржана данас, 07.04.2010. године,  поводом одржавања VI Научно – стручног скупа „Савремена теорија и пракса у градитељству“ да је овај скуп врло битан за градитељство, о чему говори и велики број учесника из земље и региона, чак и години обиљеженој свјетском економском кризом.

– Сигурни смо да ће теме које доминирају овогодишњим научно – стручним скупом наћи своју примјену у пракси, тим прије што су пред нама велики изазови у овој области, прије свега у изградњи великих инфраструктурних пројеката – рекла је Маида Ибришагић – Хрстић.  Она је нагласила да овај скуп представља изванредан начин да се започне грађевиснка сезона, тим додајући да Министарство шести пут учествује у његовој организацији желећи да, с обзиром на своје надлежности, наука и струка имају практичну примјену и у државној управи.

Декан Архитектонско-грађевинског факултета  Универзитета у Бањој Луци проф. др Миленко Станковић рекао је на данашњој прес – конференцији да овај факултет настоји да заштити дигнитет градитеља и да унаприједи цијелу област градитељства кроз активно учешћем  и студената и искусних стручњака на овом скупу.

Директор Завода за изградњу Бања  Лука Александар Цвијановић рекао је да су досадашњи скупови значајно утицали на покретање битних питања, а изнесена су и нова сазнања  која су касније нашла практичну примјену у пракси и значајно допринијела подизању квалитета у градитељству.

Научно-тручни скуп „Савремена теорија и пракса у градитељству“ биће одржан у Бања Луци 15. и 16. априла,  у организацији Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, Завода за изградњу Бања Лука, Архитектонско-грађевинског факултета Универзитета у Бањој Луци и Привредне коморе Републике Српске.